Páginas

MARA ARANDA I JOTA MARTÍNEZ


Els intèrprets

Mara Aranda és una de les intèrprets més aclamades sorgida de l'escena espanyola en la primera dècada del segle XXI.

Més de dues dècades durant les quals ha investigat i cantat músiques turques, gregues, occitanes i músiques antigues, medievals i sefardites, que han deixat com a resultat gairebé una vintena de discos propis d'excel•lent factura mereixedors de premis i reconeixement per part de públic i també de mitjans especialitzats.

El treball de Mara Aranda ha girat entorn de la tradició Mediterrània aconseguint internacionalitzar una llengua pròpia i unes tradicions que mai havien arribat tant lluny ni amb tanta força. En 2015 celebra la seua trayectòria de 25 anys de carrera professional.

Jota Martínez

Especialista en instruments de la tradició medieval espanyola.

Nascut a Madrid en 1971. En 1987 emprèn els seus estudis de cant, guitarra, música i harmonia a l'escola Municipal de Música de Fuenlabrada “Dionisio Aguado”. En 1996 inicia els seus estudis de viola de roda i s'especialitza en aquest instrument. Des de l'any 1990 realitza estudis de percussió històrica i tradicional. La seva especialitat en aquest camp són instruments com: panderetes tradicionals del món, pandero quadrat, panderos rodons, dabul, dohola, tabals, nakires, tallira, entre d’altres.

Des de l'any 2001, aprofundeix en l'estudi d'instruments de corda premuda i s'especialitza en cítoles i llaüts medievals.

Des de 1998, treballa com multiinstrumentista, en estudi i en directe, en grups de música antiga de renom internacional i dirigeix el seu propi ensemble de música antiga.

Els Instruments:

Membranòfons: bendhir, adufe, pandereta, pandero, táarija, timbal, nakires
Idiòfons: címbals o platets, tablillas. triangle, campanil, sonaller.
Vent: añafil, banya, shofar, flautes d’una ma, caramillo xirimia, flauta de bec, axabeba, albogue, sac de gemecs.
Corda percutida: tamborina de cordes.
Corda fregada: organistrum, sinfonia, viola de braç, rabell, rebaba.
Corda polsada: Llaüt, guiterna, cítola, guitarra llatina, guitarra de pènyola, salteri quadrat, salteri d’ acord, salteri trapeci, arpa.

mara@mara-aranda.com . http://www.mara-aranda.com